Greenlane

Work | Walk | Grow
2020 Spring Studio_YR Presentation.mp4


DESIGN STATEMENT

Earlier in the times, the work was not separate from life. Working was people's way of life. But the further we progress, the disconnection between the work and life becomes intense. Work culture is becoming more sedentary, stressful, and unhealthy. Besides, as the Urban sprawl increases in cities like NY, people get more detached from nature. Although it is impossible to go back in time, it is reasonable to blur the detachment by addressing the inadequacies and accommodating the requirements.


SITE STUDY

Borough: MANHATTANBlock: 857Owner: 63 MADISON OWNER LLC Address: 63 MADISON AVENUE Lot Area: 54341 sf Lot Frontage: 197 5' Lot Depth: 275'
Year Built: 1962 Number of Floors: 15Gross Floor Area: 675.986 sf (estimated)Residential Units: 0 Land Use: Commercial and Office Buildings Zoning: C5-3 Map #: 8D
Carousel imageCarousel imageCarousel image




Although NYC is known for its walking culture, issues such as verbal abuse, cat-calling, dense crowd, sexual abuse, pickpocket discourage people from walking. Despite all the issues, even if one wants to unwind and walk during office breaks, limited time and distance become a constrain.



CONCEPTUAL MODEL

1

FRONT ELEVATION
SIDE ELEVATION

2

FRONT ELEVATION
SIDE ELEVATION

3

FRONT ELEVATION
SIDE ELEVATION


CONCEPT

Theoretically, the walkway does not act as a clear boundary but as a buffer between the transition of inside to the outside; private to the public. The design intent is to infuse the third vertical dimension to the pedestrian walkway surrounding the building, as an elevated extension of the existing building to make it accessible to the rest of the floors as well. These elevated extensions are connected to create subtle folds in the building envelope that facilitates self-shading.

BUILDING

SKIN

This outward inclination of the surface also aids in visual connectivity with the pedestrian movement in the Greenlane molding the interior space and influencing the layout of the office. The walkways are incorporated with organic green fabric. As a gesture of giving back to the community, employees can harvest edible fruits and vegetables along the lane. It not only promotes a healthy lifestyle but also reduces the plastic waste that an average person produces in a day.


ZONING & CIRCULATION

The extended walkways encompass the building such that the work environments cascades to facilitate social interaction across the floors while utilising the views of all three sides. The Greenlane leads people inside and outside of the building exhibiting the atrium space to break the continuity of the journey before heading to the final recreational destination. The rooftop is activated with roof-garden, cooking area, roof-dining, and other amenities such as an open-air amphitheater, gymnasium.


SPACE

CIRCULATION


DAYLIGHT ANALYSIS

The proposed material and massing approach has improved the distribution of daylight in the existing office space. The underlit area is reduced by 20.5% and the overlight area is reduced by 6.8%. An additional 13.7% of space has daylight within the recommended range of 200 to 600lux.


EXISTING

PROPOSED


MIDTERM MODEL

FRONT VIEW
SIDE VIEW
ATRIUM
BUILDING SKIN


PLAN

5th floor Mid-atrium plan with 4th floor underlay
Detailed Greenlane


SECTION


EXPLODED AXON


SECTIONAL AXON


VIEW

BIRDEYE
HUMANEYE
ENTRY INTO THE ATRIUM
LOWER LEVEL OF ATRIUM
MID LEVEL OF ATRIUM
VISUAL STREET CONNECTION
ROOFTOP

Overall the design intends to promote and enhance a healthy work-life, providing a delightful experience within the premises via a mixed-use approach reducing the land-use footprint.